Batteriskötsel

FÖRVARING

Alla batteriförpackningar är datummärkta och du kan förvara dina batterier hemma 3-4 år utan att de blir gamla!

Förvara dem i sin förpackning! Utom räckhåll för barn och djur. Ta inte ur dem då metallföremål vid kontakt kan förkorta livslängden.

Tänk på att förvara batterier torrt och i normal rumstemperatur och ej tillsammans med metallföremål. Zinc-air batterierna har en skyddstejp som täcker små hål på batteriet.

Så fort man tagit av skyddstejpen så kommer det luft in i batteriet. Det går inte att sätta tillbaka tejpen för att spara batteriet. Det förbrukar sig självt inom 2 månader.

Förvaras EJ i kylskåp, badrum eller annan fuktig miljö. Då kondenserar det fukt mellan klisterlappen och batteriet, klistret släpper, luft kommer in i batteriet och det aktiveras. Även om klisterlappen verkar vara intakt kommer batteriet att ha sämre effekt och ha kortare livslängd på grund av att det aktiverats.

ANVÄNDNING

Dra bort skyddstejpen. Vänta minst 2-3 minuter innan du sätter det i apparaten o stänger luckan. Batteriet måste nämligen hinna suga in luft i de små hålen så att batteriet aktiveras, den kemiska processen med Zink-luft startar och batteriet får sin fulla kraft. Ibland kan det fastna smårester av klister från skyddstejpen, putsa lätt med en mjuk trasa för att få bort det.

HÅLLBARHET / LIVSLÄNGD

De flesta batterier brukar räcka mellan 7-14 dagar. Det finns flera faktorer som  påverkar hur länge ett batteri räcker…

  • Ju större hörselnedsättning, ju mer förstärkning i apparaten och desto mer batteri drar den
  • Ju fler specialfunktioner som hörapparaten har, vilket sannolikt underlättar ditt hörande, desto mer batteri drar den.
  • Bullriga, höga ljudmiljöer drar mera batteri.
  • Trådlösa tillbehör, streama ljud från tex tv och mobil drar mer batteri.
  • Kvalitet och märke
  • Om vaxfiltret håller på att vara tätt så drar det mer batteri

Att tänka på – Om hörapparaten signalerar för lågt eller dåligt batteri långt innan den normalt skall göra detta så kan det i stället bero på fukt i hörapparaten. Torka försiktigt med en tops i batterifacket samt förvara hörapparaten i torr och luftig miljö under den tid den ej används.

Ibland kan de vara nödvändigt att förvara apparaten i en tättslutande burk med Avfuktningskapsel  över natten. Då bör du ta ur batteriet helt ur apparaten. 

Att tänka på – Under natten skall hörapparaten stängas av för att inte förbruka energi under tid den ej används. Öppna alltid batteriluckan när du lägger bort apparaten för natten!